Obtén el visor de Flash

PREMI CARMEN VALERO

23 de abril de 2014
L’Ideco de l’Horta Sud atorga el Premi Carmen Valero
al poeta, crític literari i activista cultural Antoni Ferrer

El guardó, instituït enguany, reconeix aquelles persones que treballen per la promoció i normalització de la cultura valenciana als pobles de la comarca

L’Institut d’Estudis Comarcals (Ideco) de l’Horta Sud ha instituït enguany el 1r. Premi Carmen Valero a la Promoció de la Cultura Valenciana. Carmen Valero Gimeno (Silla, 1893-1962) fou una mestra republicana, feminista i sindicalista, que va defensar en la II República l'educació igualitària i laica, els drets de la dona i la creació de ciutadans crítics. Valero es va distingir pel seu compromís amb la cultura i una societat mes justa, lliure, equitativa i solidària. I són precisament aquests valors els que l'Ideco reivindica i vol reconèixer en les persones que reben aquest premi.
El guardonat en esta primera edició és Antoni Ferrer, poeta, professor de valencià jubilat i col•laborador de revistes literàries i culturals escrites en la nostra llengua, especialment Saó, el qual va treballar a Beniparrell entre 1978 i 1983 com a rector de l‘església de Santa Bàrbara, des d’on va impulsar iniciatives cíviques i culturals de promoció de la cultura valenciana.
Antoni Ferrer (l'Alcúdia de Crespins, 1943), membre del consell de redacció i col•laborador de Saó des de 1976, ha estat rector en diverses poblacions valencianes, entre elles Beniparrell entre 1978-1983. L’any 1985 va abandonar el sacerdoci. Durant bastants anys ha compaginat la tasca docent amb la de poeta i col•laborador en diverses publicacions. Antoni Ferrer és autor d’una prolífica obra poètica, entre les que destaquen Partitura laberint (1984) que va rebre el Premi Ausiàs March, Cançó de bressol per ajudar a bendormir galàxies (1986) i Bagatel•les (1990). Posteriorment ha publicat Cant espiritual (1992), Pietà (1993) i Cant temporal (2000). Ha participat també en obres col•lectives d'homenatge a Joan Fuster, Joan Brossa, Vicent Andrés Estellés i Joan Valls. Així mateix, Antoni Ferrer ha desenvolupat l’ofici de mestre principalment a l'IES Cid Campeador de València, alhora que ha escrit crítica literària en les revistes L'Aguadolç, Reduccions, Qüestions de la Vida Cristiana i Passadís.

Sopar Comarcal 2014
El lliurament del premi Carmen Valero tindrà lloc el proper 9 de maig a Beniparrell, en el transcurs del tradicional Sopar Comarcal de l’Iideco. En el mateix acte es presentarà el llibre Mestres de la República a l’Horta Sud. Il•lusions trencades, vides partides, de Wilson Ferrús, que és fruit del XIXé Premi d’Investigació de l’Horta Sud convocat per l’Ideco. Aquesta obra d’investigació històrica compta amb el suport i copatrocini de Caixa Popular i els ajuntaments d’Albal, Alaquàs, Mislata, Quart de Poblet, Picanya i Picassent.
En el Sopar Comarcal acte tindrà lloc també el lliurament del VII Premi Quico Moret de la Concòrdia als fundadors de la Cooperativa Industrial de Serveis (Coinser), embrió del cooperativisme modern valencià, des d’on van sorgir cooperatives tan importants per a la comarca com Consum, Caixa Popular, Florida Centre de Formació, Escola Professional Agrícola l'Horta i la Nostra Escola Comarcal.