Obtén el visor de Flash

SOPAR COMARCAL

13 de mayo de 2014
El Sopar Comarcal de l’Ideco reuneix a Beniparrell el món de la cultura i la política de l’Horta Sud

L’Institut d’Estudis Comarcals reconeix la tasca cooperativista dels fundadors de Coinser i l’obra cívica i poètica d’Antoni Ferrer

Nit de premis i d’homenatges, nit de llibres, de mestres i amics. Més de 140 persones s’aplegaren el passat 9 de maig a Beniparrell, a Casa Quiquet, en el tradicional Sopar Comarcal de l'Institut d’Estudis Comarcals (Ideco) de l’Horta Sud. L’edició d’enguany ha estat especial. Va haver triplet cultural. Es va concedir el seté Premi Quico Moret de la Concòrdia als fundadors de Coinser, s’atorgà el primer Premi Carmen Valero a la Promoció de la Cultura Valenciana al poeta i mestre Antoni Ferrer, i es féu la presentació del llibre Mestres de la República a l’Horta Sud de Wilson Ferrís, fruit del XIXé Premi d’Investigació de l’Horta Sud.
Beniparrell reuneix unes condicions singulars que el fan ser el perfecte amfitrió de l’acte, ja que va ser la punta de llança de Coinser, que va sembrar l'embrió del cooperativisme modern a l'Horta Sud, i el poble que va acollir a Antoni Ferrer entre 1978 i 1983, on va realitzar des de la parròquia de Santa Bàrbara iniciatives cíviques i culturals de foment de la cultura valenciana.
Assistiren al sopar una nodrida representació municipal i del món de la cultura, l’economia, l’associacionisme i l’ensenyament de la comarca. Entre altres, van estar presents l’alcalde del poble amfitrió, Vicente José Hernandis, els alcaldes d’Albal i Picanya, Ramón Marí i Josep Almenar, respectivament; així com les alcaldesses d’Alaquàs i Picassent: Elvira García i Conxa García. I també el president de la Federació Escola Valenciana, Vicent Moreno; el coordinador de Guaix, Vicent Font; el president de la Fundació Horta Sud, Alfred Domínguez; el director de Saó, Vicent Boscà, i el director de zona de Caixa Popular, Paco Montesa.
La festa de l’Ideco, conduïda pel mestre i escriptor Alfred Ramos, començà amb unes emotives paraules benvinguda de l’alcalde de Beniparrell. Tot seguit es va presentar el llibre Mestres de la República a l’Horta Sud, a càrrec de Carmen Agulló, professora de la Universitat de València. Agulló, qui ha fet el pròleg, va qualificar el llibre de Wilson Ferrús d’obra necessària, cabdal i de referència per a entendre la repressió franquista contra el magisteri republicà.
En acabar el sopar es van lliurar els guardons. El Premi Quico Moret s’ha concedit als fundadors de Coinser. El filòleg i historiador Òscar Pérez, autor del llibre Una veu en el camp valencià sobre la història de la JARC, fou l’encarregat de glossar els mèrits de Coinser. Bastants dels membres de Coinser venien de la JARC i s’inspiraren en el model cooperatiu de la Corporació Mondragó del País Basc. El resultat –destaca Òscar Pérez– fou el següent: “La gent de Coinser va creure en la seua comarca natural, i alhora que generava riquesa enfortia els lligams comunitaris des de la petita escala veïnal fins a la comarcal. I fent comarca, feien país. I, de totes totes, que en feren. La realitat de l’Horta Sud potser fóra hui molt diferent sense les iniciatives sòlides i oportunes que impulsaren. Vegem-ne algunes: espentar i ajudar a crear la dimensió comarcal de la Caixa d’Estalvis de Torrent; o l’Escola de Formació Agrícola L’Horta de Catarroja, ubicada a Villa Carmen; o l’Escola Administrativa de Formació Professional de Silla i Benetússer; o La Nostra Escola Comarcal, que celebra els «40 anys d’una escola que enamora»; o Caixa Popular; o Consum, amb les primeres oficines obertes a Alaquàs, Catarroja i Aldaia; o l’Escola Professional Politècnica La Florida; o la premsa informativa i formativa de cada cooperativa i altres capçaleres com L’Horta, la revista que a la darreria dels 70 i primeria dels 80 féu per escampar aquella democràcia d’estrena entre la ciutadania i per relligar els pobles de la comarca. L’Ideco, que hui ens ha ajuntat precisament ací a Beniparrell -el poble bressol, en certa manera, d’alguns precedents.-, és també un fruit saborós d’aquells primers anys 80 de convergències personals i de projectes interessants de construcció comunitària”.
Recollia el merescut premi un emocionat Vicent Diego, històric del cooperativisme que durant alguns anys va presidir la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana. Diego arreplegava el guardó en nom dels seus companys de Coinser, bastants d’ells presents en l’acte, com ara Manolo S. Jardí, Lluïsa Lozano i Javier Alfonso de Catarroja; Josep Maria Soriano Bessó, Manolo Marco i Lluís Valero d’Alaquàs; Francesc Pons Alcoy i Toni Nácher de Beniparrell, Vicent Ferrer de Quartell; Joan Ramón Peris de Bonrepós, Manolo Ferrer de Meliana, Jaume Castells de Benissa, Arturo Vàzquez de Torrent; Lluís Martinez de Silla, Maria Amèlia Vilanova, Norbert Moreno de Massanassa, Manolo Alba de Picanya, Pepe Tamarit d’Albuixec, Paco Olmos de Quart de Poblet i Vicent Martí de Xirivella.
Per la seua banda, el president de l’Ideco, Francesc Martínez, va destacar dels premiats el que segueix: ”Coinser tenia com a objectiu assolir la justícia social a través del cooperativisme. Tots ells pertanyen a una generació excepcional de valencians que propicià un floriment extraordinari del cooperativisme fora del seu tradicional àmbit agrari. Una generació per a la qual conceptes com prosperitat econòmica, autogestió o reinversió de beneficis en el propi territori, no eren ideologia buida, sinó experiència d’economia social viscuda en comunitat. Aquesta concepció d'economia social de base cooperativista, de pràctica d'una economia ètica i humanista basada en la solidaritat i la redistribució de la riquesa, cal reivindicar-la amb força en el moment actual de crisi econòmica i social, on el capitalisme depredador neoliberal està sacsejant l'Estat del Benestar a través de polítiques d’austeritat emmascarades de reformes”.

Carmen Valero, premi a la cultura valenciana
La nit de la cultura de l’Horta Sud va finalitzar amb el lliurament del Premi Carmen Valero, mestra republicana, feminista i sindicalista natural de Silla repressaliada pel franquisme que va defensar en la República l'educació igualitària i laica i els drets de la dona. El guardonat, el poeta, Antoni Ferrer, va rebre el premi de la mà de José Luis Fiol Valero, fill de Carmen Valero. Fiol s’havia desplaçat des de Madrid per a assistir impressionat i agraït a un acte d’homenatge a sa mare que en el seu nom alça els valors del compromís amb la cultura i per una societat més justa, equitativa i solidària. Prèviament, l’historiador i prevere José Manuel Iborra, va lloar la trajectòria d’Antoni Ferrer, autor d’una prolífica i profunda obra poètica, entre les que destaquen els poemaris Partitura laberint, Cançó de bressol per ajudar a bendormir galàxies, Bagatel•les, Cant espiritual, Pietà i Cant temporal. Una obra àmplia, feta amb un llenguatge curat i brillant, que situa a Ferrer com un dels millor poetes valencians contemporanis.
Va cloure l’acte Francesc Martínez, qui va donar les gràcies a les persones premiades i l'autor del llibre presentat pel seu treball social i cultural, alhora que va agrair el suport i mecenatge que han brindat a l'Ideco Caixa Popular i els ajuntaments d’Albal, Alaquàs, Mislata, Picanya, Picassent i Quart de Poblet, ja que la col•laboració d'aquestes institucions ha fet possible que es puga mantindre el Premi d'Investigació de l'Horta Sud i la publicació de les obres guanyadores en la col•lecció Monografies de l'Horta Sud.
Torrent, 13 de maig de 2014