Obtén el visor de Flash

Wilson Ferrús guanya el XIX Premid'Investigació

18 de enero de 2013
El treball d’investigació Mestres de la República, de Wilson Ferrús, guanya el XIXé Premi d’Investigació de l’Horta Sud

EL jurat qualificador del XIXé Premi d’Investigació de l’Horta Sud 2012, després d’analitzar els vuit projectes presentats i de fer les deliberacions oportunes, ha acordat per unanimitat concedir el guardó al treball de recerca Mestres de la República, presentat pel professor natural de Catarroja Wilson Ferrús Peris.
El jurat ha estat format pels membres de la junta directiva de l’IDECO, Francesc Martínez, Alfred Ramos i Tomàs Rosselló, actuant com a secretària del mateix Presentació Sena. El jurat ha valorat molt positivament el fet que en aquesta convocatòria s’hagen presentat vuit projectes d’investigació, cosa que ha fet més difícil emetre la seua decisió, ja que tots els treballs mostren una gran qualitat, tant per la temàtica tractada relacionada amb la nostra comarca com per la metodologia de recerca plantejada. I també, com no, pel reconegut prestigi professional i investigador d’algunes de les persones que han optat al premi. En aquest sentit, la junta directiva de l’Ideco vol felicitar i agrair a aquests investigadors la seua participació.
Mestres de la República analitza amb profunditat la cruenta repressió exercida contra el magisteri d’educació primària a l’Horta Sud per la dictadura franquista. Aquesta repressió contra els mestres de la República que tenien la seua plaça en propietat es porta a terme durant la postguerra, a través de processos de depuració, consells de guerra i contenciosos en els jutjats especials de Responsabilitats Polítiques o de Repressió de la Maçoneria i el Comunisme. Una “purga” ideològica que a l’Horta Sud va afectar 114 mestres. El treball també inclou els 14 mestres nacionals de l’Horta Sud depurats per la República durant la Guerra Civil.
Les principals fonts d’investigació utilitzades per Ferrús han estat els expedients de depuració que estan dipositats en nombrosos arxius de l’Estat, principalment l’Arxiu General de l’Adminstració del Ministeri d’Educació i Cultura –principal font per a apropar-nos a les persones depurades–, així com arxius municipals, butlletins oficials tant de la República com del franquisme i entrevistes personals realitzades a familiars i amics d’aquests mestres.
Wilson Ferrús, a més d’endinsar-se en el fosc entramat jurídic-administratiu d’aquesta violència institucional, narra la història personal de 33 d’aquests 114 mestres repressaliats. És la història de la vida de 33 mestres que recull en l’emotiu capítol “El magisteri reprrimit. Una aproximació a la persona”, dels quals ha estat possible reconstruir la seua biografia a través de documentació d’arxius i de testimonis orals facilitats per familiars i amics.
Per altra banda, l’autor s’ha centrat en fixar la realitat escolar dels 20 pobles de l’Horta Sud entre 1931 i 1939 tant pel que fa a les escoles públiques com privades. Mestres de la República és també un treball que analitza de forma acurada l’evolució de les escoles en cadascuna de les vint poblacions de la comarca des de 1844 fins a 1939, incidint sobretot en l’espectacular creixement que va experimentar la creació d’escoles durant el període republicà.
En definitiva, un estudi que no solament vol contribuir ocupar un buit fins ara important en la historiografia de l’Horta Sud, sinó que, amb profunditat i complexitat dels continguts tractats i les informacions aportades, la majoria d’elles inèdites, aspira a ser un referent en els estudis sobre la repressió institucionals contra els mestres del territori valencià.
Torrent, 18 de gener de 2013